Allergieën en een verstopte neus

In onze familie komt hooikoorts voor. Sommigen van ons hebben er in juni en juli erg veel last van, en andere familieleden juist in het voorjaar.

Over hooikoorts en andere allergieën bestaan allerlei theorieën en er is ook al veel over bekend. Dat ga ik hier niet allemaal beschrijven. Het is vast ook niet de reden waarom je dit artikel zou willen lezen, lijkt me.

Het is wel leuk om te weten wat je bijvoorbeeld kunt doen tegen de gevolgen van een allergische reactie, zoals een verstopte neus en verstopte sinussen. Dit geldt ook voor een gewone verkoudheid. Jij of je kinderen die ’s nachts niet kunnen slapen of vaak wakker worden doordat je neus dichtzit, daar is best iets tegen te doen.

Lees hier tips voor wat je kunt doen bij een verstopte neus, of de oorzaak nou een allergie zoals hooikoorts is of een gewone verkoudheid.

Dit acupressuurpunt werkt goed als je last hebt van een verstopte neus.Tip 1

Zet de gestrekte wijsvingers van je beide handen naast de onderkant van je neus, naast je neusgaten. Beweeg ze een tijdje (bijvoorbeeld een halve minuut) heen en weer en voel direct het verschil. Als je neus erg verstopt is of als je geen verschil voelt, doe het dan nog eens een halve minuut.

Dit kun je doen als het nodig is. Zorg wel voor korte nagels …… Waarom, dat zul je merken als je het doet.

 

Tip 2

Zet je wijsvingers in de lengte naast je neus en wrijf op en neer naast je neus. Ook hiervan gaat je neus open, omdat de energie hier in beweging wordt gebracht. Dit werkt ook goed als je verstopte sinusholtes hebt.

Tip 3

Zet je duim in het vlies tussen de duim en de wijsvinger van de andere hand en geef druk door in dit vlies te kneden. De druk gaat in de richting van het botje dat is verbonden met de wijsvinger. Adem langzaam en diep door terwijl je een halve minuut stevige druk geeft. Doe dit daarna op dezelfde manier bij je andere hand.

Zwangere vrouwen mogen dit laatste punt trouwens niet gebruiken, omdat het een neerwaartse werking heeft!

Je kunt voor je neus natuurlijk ook nog zout water gebruiken. Los hiervoor een afgestreken theelepel zout op in een kopje lauw water. Bepaal zelf of het water zout genoeg is of te zout en pas de concentratie hier dan op aan.

Snuif het op of druppel het in je neus en houd je zakdoek bij de hand!

Berichten gemaakt 34

6 gedachten over “Allergieën en een verstopte neus

 1. Hallo,

  Ik begrijp niet zo goed hoe ik die eerste oefening
  moet doen.wat bedoelt u met heen en weer.

  Bij mij zit vooral het linker neusgat dicht. Er komt niks uit. Al een maand lang last van.

  1. Hallo Jessica,
   Met heen en weer bedoel ik dat je afwisselend druk geeft in de richting van je achterhoofd. Het lijkt op de acupressuurpunten even “indrukken” en dan weer loslaten. Is het zo duidelijk voor je?

 2. Als ik hooikoorst heb, dan heb ik geen verstopte neus maar juist een lopende neus. Daar heb ik niet zo’n last van, maar juist van de sufheid en sloomheid door de hooikoorst. Dus als er een tip zou zijn voor tegen de allergie zou dat fijn zijn!

  1. Hallo Thomas,
   Als je je suf en sloom voelt door de hooikoorts, kijk dan eens onder de categorie Energiemanagement bij het artikel “Zo krijg je snel meer energie”.
   Daar vind je acupressuurpunten die je kunt behandelen bij jezelf.
   Binnenkort plaats ik weer een artikel in de categorie Luchtwegen, met o.a. een oefening die goed is voor je longen. Op dagen dat je minder last hebt van hooikoorts, zou je deze oefening kunnen doen.

 3. Het helpt! Al na oefening 1 is mijn neus weer open! Dank, dat scheelt weer nare verstuivers met bloedneuzen als bijwerking.
  Overigens moet je met dat zout wel oppassen, er is een optimale verhouding (al ben ik vergeten welke).

  1. Hallo Cline,
   Ja, dit helpt inderdaad heel goed.
   Als je bij het zoute water een afgestreken theelepeltje zout aanhoudt op 1 kopje lauw water, kan er niet veel fout gaan. Als het te sterk is, voelt het direct als onprettig. Als het te slap is, kun je nog een klein beetje zout erbij doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven