Wanneer was je voor het laatst echt boos? Of heel geïrriteerd? Iedereen, van jong tot oud, kent dit gevoel van boosheid, woede, irritatie of frustratie wel.
Slecht voor je gezondheid
Vaak worden dit soort gevoelens echter helemaal niet of niet voldoende geuit. En dan begint de ellende. Gevoelens die je liever niet wilt hebben en uiten kunnen zich vastzetten in het lichaam.
Deze woede-energie verzamelt zich op korte termijn bijvoorbeeld in je schouder-, nek- en kaakspieren, of in het gebied van midden- en onderrug of in het bekken, om maar wat te noemen.
Langdurig onderdrukken of niet voldoende uiten van je boosheid is echter niet goed voor je gezondheid. Het kan een belasting zijn voor je lichaam/geest/spirit en deze chronische belasting kan na verloop van tijd bijvoorbeeld een hoge bloeddruk veroorzaken, hartklachten, uitputting, spijsverteringsproblemen, slapeloosheid of hoofdpijn. En dan is nog niet eens alles genoemd.
Als je deze lange lijst ziet, kun je je wel voorstellen dat deze manier van omgaan met in dit geval boosheid niet bepaald positief bijdraagt aan je gezondheid en welbevinden. Dat ligt dan niet aan de boosheid, maar wel aan wat we ermee doen en hoe we ermee omgaan.
Kracht en creativiteit
Dat we boosheid, irritatie e.d. niet zo uiten, komt doordat we het zien als negatieve emoties. Eigenlijk is dat jammer, want boosheid is op zich niet slecht. Het kan je ook de kracht geven om op te komen voor jezelf, te staan voor wat je juist vindt of je strijdlust aanwakkeren. Dan kan de energie van je boosheid of verontwaardiging wel blijven stromen en worden er geen blokkades opgeworpen.
Boosheid, irritatie, woede, drift, dit alles hoort volgens de Oosterse filosofie bij het element hout. De lever en de galblaas zijn de organen die hierbij horen. Denk maar aan de uitdrukking “Wat heb je op je lever” of “gal spuwen”.
Het houtelement en deze organen staan aan de andere kant ook voor creativiteit, nieuwe ideeën en groei. Het blokkeren van de energiestroom door het onderdrukken of niet voldoende uiten van boosheid en de varianten daarvan kan dus ook een blokkade in de creativiteit veroorzaken. Wil je dat?
Spanning laten gaan
Tijd dus om de belasting die het niet uiten van boosheid geeft, te laten gaan. Je kunt de energie in je lichaam vrijer laten stromen door diep adem te halen en acupressuurpunten te gebruiken die specifiek met boosheid verband houden. Diepe ademhaling samen met het vasthouden of behandelen van acupressuurpunten zorgt ervoor dat je de spierspanning die is ontstaan door de boosheid kunt loslaten. Je stimuleert ook de circulatie en je verhoogt je energieniveau ermee.
De Chinese geneeskunde heeft allerlei adviezen om je boosheid op een constructieve manier te beheersen, wat iets anders is dan het te onderdrukken. Een ervan is om suikers te vermijden. Daardoor worden je lichaam en je emoties stabieler en heb je minder last van stemmingswisselingen, zoals vaak snel geïrriteerd zijn.
Acupressuur
Er zijn ook speciale acupressuurpunten voor het kanaliseren van boosheid.
Er is een punt dat ik al vaker heb genoemd in het artikel “Nerveus voor de netwerkbijeenkomst” en dat kalmerend werkt. Het bevindt zich op je onderarm, ongeveer 2 duimbreedtes onder je polsplooi (zie foto).
Dit punt kun je vasthouden als je je boos voelt of boos bent geweest.
Houd het rustig een paar minuten vast aan iedere kant en adem diep in en uit in je onderbuik. Haal de situatie of de persoon voor ogen die je boosheid heeft opgewekt. Probeer je boze gevoelens te laten gaan, zonder dit te forceren natuurlijk. Veroordeel je gevoelens niet, het is gewoon energie. Je gevoelens vertellen je bovendien ook iets over jou.
Een andere manier om tot rust te komen, is om je middelvinger van elk van je handen om de beurt vast te houden, gedurende twee minuten. Eventueel kun je de klank “aaaah” maken, maar als je niet alleen bent kun je deze klank ook weglaten. Adem in plaats daarvan langzaam door je mond uit. Je kunt na een paar minuten echt al een verandering voelen in jezelf, bijvoorbeeld doordat je meer ruimte voelt in de hartstreek of dat je minder gespannen bent. Werkt ontspannend als je in de trein naar huis zit en er is op je werk iets vervelends gebeurd ….
Do-In yoga helpt trouwens ook goed bij het loslaten van spanningen die zijn ontstaan door boosheid, vooral als je oefeningen doet voor de lever- en galblaasmeridiaan.
En als het goed bij jou past om lekker te gaan joggen of sporten, dan doe je dat gewoon!
Wat doe jij met boosheid, irritatie e.d.? Deel het hieronder!
“To control aggression without inflicting injury is the Art of Peace.”
Morihei Ueshiba (the Art of Peace)
mooie blog.
ik ga meestal sporten en dan echt tot het gaatje.
Totdat ik totaal uitgeput ben.
dan werkt voor mij om mij af te reageren als ik geïrriteerd of boos ben.
maar ik ga zeker deze tips toepassen op momenten dat ik niet sporten kan.
groet,
Ingrid
Ik ben benieuwd naar je ervaringen met de tips. Veel succes ermee!
Ik ga dan in het bos werken, lekker sjouwen zodat je echt moe wordt en zweet. Daarna een lekkere warme douche en alle ellende van je af spoelen, dan op de bank lekker chillen………….