Gezonde longen, goed voor je immuunsysteem

Het is weer volop winter! De meningen over de winter zijn altijd verdeeld, maar ik vind het over het algemeen wel een gezellige periode. Ik houd ook erg van kruidig, pittig en verwarmend eten, net wat je in de herfst en de winter goed kan gebruiken.

We zijn nu weer in een periode waarin de longen en de dikke darm het moeilijk(er) hebben. Griep, verkoudheid, keelpijn, en nu ook Covid zijn ons op het moment niet vreemd.

Daarom extra aandacht en verzorging voor onze longen. Zelf doe ik regelmatig Do-In oefeningen voor mijn longen, omdat ze me altijd een fris en ruim gevoel geven als ik ze heb gedaan. De longen en de dikke darm houden verband met het loslaten van datgene wat niet meer nodig is. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal. Als ik na een drukke dag longoefeningen doe, voel ik al snel dat ik spanningen en stress loslaat en dat dit achter me ligt in plaats van dat ik er in gedachten en ook fysiek mee bezig blijf.

Er zijn veel verschillende longoefeningen. Ik deel er hier graag een paar met je.

Grote cirkelademhaling

Je zakt een klein beetje door de knieën.

Op je inademing breng je je armen in de lucht naar elkaar toe, waarbij de handpalmen naar elkaar zijn gericht. Terwijl je je armen omhoog brengt kom je op je tenen als je wilt. Je ademt diep in, waarbij je je bijvoorbeeld voorstelt dat je zuiver wit licht inademt, of levenskracht.

Bij de uitademing breng je je armen weer naar beneden, met de handpalmen naar buiten gericht. Je komt ook weer op je hele voet met je gewicht en zakt weer een beetje door de knieën. Adem diep uit.

Als je voelt dat je weer wilt inademen begint de cyclus weer opnieuw. Je zou dit zo 5 of 10 keer kunnen doen, afhankelijk van wat goed voelt voor je. Deze oefening kun je trouwens ook zittend doen, achter je bureau. Als je klaar bent met deze oefening, voel dan even goed na in je borstkas, bij je longen, in je armen, tussen je schouderbladen.

Schouders losmaken

Een andere oefening maakt direct ook je schouders los; handig als je dat nodig hebt. Dit kan ook zittend.

Zet je vingers op je schouders, waarbij je ellebogen naar buiten wijzen. Met je inademing breng je je ellebogen naar voren en omhoog. Met de uitademing breng je ze naar achteren en weer naar beneden. Rustig ademhalen, met een diepe in- en uitademing.

Je kunt bijvoorbeeld 5x cirkels vooruit maken en 5x cirkels de andere richting op.

Tijdens de oefening probeer je met je aandacht te blijven bij wat er gebeurt en aan het einde voel je bij jezelf na om je bewust te zijn van het effect ervan.

Door de diepe ademhalingen die deze oefeningen vragen, versterk je ook je immuunsysteem. Probeer ze uit en voel je fris en energiek!

Berichten gemaakt 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven