Het Hart wekken

Soms lijkt het of ons belangrijkste orgaan ons hoofd is. Het is natuurlijk een ontzettend belangrijk deel van ons, maar we denken heel veel, we wikken en wegen wat af, we twijfelen, plannen, beslissen en last but not least, oordelen.

Onze gedachten krijgen enorm veel aandacht. En als we niet bezig zijn met onze eigen gedachten,

dan gaat onze aandacht vaak naar wat de mogelijke gedachten van anderen zouden kunnen zijn.
Onze gedachten kunnen ons vriendelijk gezind zijn, maar ze kunnen ons ook het leven behoorlijk zuur maken. Het gebabbel in je hoofd gaat bij zeer velen ’s nachts ook door, met de nodige slaapproblemen als gevolg. Hoe fijn is het niet om even niet te denken en rust te voelen in je hoofd! Niet voor niets proberen mensen op alle mogelijk manieren, gezond en ongezond, hun gedachten tot rust te brengen.

Het voelen van je lichaam en het contact houden ermee komt op de tweede plaats, als het die tweede plaats al bereikt. Wat vaak helemaal naar de achtergrond gaat: het voelen van je Hart. En waarom zou je dat überhaupt willen?

Over het belang van je Hart in goede conditie houden hoeven we het niet te hebben. En dan gaat het niet alleen om de fysieke conditie, maar ook om de emotionele en spirituele conditie. Als je Hart in goede conditie is, voel je je bijvoorbeeld blij, licht, gelukkig, vreugdevol en liefdevol. Je staat open en je bent minder kritisch naar jezelf en naar anderen toe. Is je Hart niet in balans, door welke oorzaak dan ook, dan kun je bijvoorbeeld te maken hebben met slaapstoornissen, onrust, hartkloppingen, een gespannen gevoel in de borststreek, nachtelijke zweetaanvallen en schrikachtigheid.

Bij onze zelfhealing is het heel belangrijk om het Hart te bevrijden van allerlei spanningen en emoties. Krijgt je Hart voldoende mogelijkheden om zich uit te drukken? Hoe ga je om met je emoties? Mogen die er zijn of komen ze nooit uit? Het Hart herbergt onze kracht, liefde en innerlijke rust, die voor ons leven en voor dat van anderen onontbeerlijk zijn.

Je Hart ondervindt ook veel invloed van je werk. Als je lekker bezig bent en je je op je plaats voelt, kun je je makkelijker ontspannen en kun je meer aan dan wanneer je niet gelukkig bent in je werk. Daarom is het zo prettig en gezond voor je als je doet waar je goed in bent, waar je van houdt en wat voor jou betekenis heeft. In het Japans is dit je Ikigai. Hoe fijn is het als je je vitaal en geïnspireerd voelt en tevreden en blij bent!

Over je Ikigai gaat onze workshop op 4 november 2018, dus als je het gevoel hebt dat je weinig voldoening haalt uit je leven en je werk, klik dan hier voor meer informatie!

In het Taoïsme is de wijze waarop we de dag beginnen heel belangrijk. Die dag begint al in je bed, op het moment dat je wakker wordt. Wat denk je als eerste? Welk gevoel en welke gedachten sluipen je dag binnen terwijl je misschien nog niet zo alert bent? En kun je hier iets aan doen of onderga je het maar?

’s Morgens direct uit bed springen als je net wakker bent is niet een goed idee. Meteen aan het piekeren slaan ook niet. Wat dan wel?

Met de volgende Taoïstische oefening “Het Hart wekken” kun je de dag al een stuk beter beginnen.

* Blijf ontspannen liggen en houd de ogen nog gesloten;

* Leg je handen op elkaar op het midden van je borstbeen, op de lijn die de tepels met elkaar verbindt. Dan liggen je handen op een acupunctuurpunt, genaamd “Zee van rust”;

* Word je bewust van de zachtheid en de ruimte in je hartgebied;

* Laad je op met het gouden licht van de kosmos. Dat gaat zo: stel je voor dat je met je inademing gouden licht via je derde oog (gelegen tussen de wenkbrauwen) vanuit de kosmos opneemt. Als je goed bent in de innerlijke glimlach, vermeng je dit gouden licht met je innerlijke glimlach en dat laat je naar je Hart toe stromen.

* Haal rustig en diep adem en daal met iedere uitademing nog dieper in je Hart af, totdat je merkt dat je Hart ontwaakt, of dat er zich een aangenaam gevoel verspreidt in je borstgebied of je hartstreek.

* Het gaat erom dat je voelt dat je Hart klaar is om aan de dag te beginnen.

* Eventueel kun je je Hart energetisch beschermen voordat je opstaat.

* Probeer gedurende de dag regelmatig contact te maken met je hartgebied. Als het nodig is, kun je het op die momenten ook even ontspannen.
“If your heart is a volcano, how shall you expect flowers to bloom?”
Khalil Gibran

Berichten gemaakt 34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven