Innerlijke Glimlach

foto boeddaMerk je ook wel eens dat je te veel in beslag wordt genomen door dagelijkse verplichtingen, bezigheden, zorgen, stress enzovoort? Dat je je niet zo makkelijk kunt losmaken van zo’n gemoedstoestand?
 
 
 
 
 
 
 

Hoe prettig is het gevoel wel niet als je je ontspant en weer thuiskomt bij jezelf, ook al is het maar een beetje?
 
De onderstaande visualisatie brengt je in een korte tijd weer terug naar een ontspannen en vredig(er) gevoel. Het is een oude Taoistische methode, beschreven door Mantak Chia, die de innerlijke grimlach weer transformeert naar een innerlijke glimlach. Er bestaan uitgebreide versies van, maar
ik beperk me in dit artikel tot een korte variant.
 
De gedachte erachter is, dat je ogen en het gebied eromheen op zo’n manier met het centrale zenuwstelsel zijn verbonden, dat beide rechtstreeks op elkaar inwerken. Als het zenuwstelsel zich spant, om welke reden dan ook, dan komt er al snel spanning in en rond de ogen, en vormt zich een innerlijke grimlach. Als de ogen zich ontspannen, dan ontspant het zenuwstelsel zich en ontstaat er een Innerlijke Glimlach.
 
De innerlijke grimlach, onze innerlijke stress … hoeveel last bezorgt dit ons wel niet?
Wil je ook zachter en lichter worden? Je laten leiden door je Innerlijke Glimlach?
 
Zo ga je te werk

 • Ga rustig zitten, in een gemakkelijke houding. Je voeten goed op de vloer;
 • Begin met aandacht te hebben voor je ademhaling. Je hoeft er niets aan te veranderen, wees je alleen bewust van hoe je in- en uitademt.
 • Voel hoe je voeten contact maken met de vloer (de yin-energie van de aarde) en hoe je zitbotjes contact maken met de stoel.
 • Na een paar ademhalingen begin je te denken aan een gelukkig moment, een geliefd persoon, kind of dier, een schitterend landschap, of een heerlijke vakantieherinnering.
 • Laat het prettige gevoel net zo lang in je opkomen tot er een soort glimlach-gevoel ontstaat.
 • Breng dit glimlach-gevoel eerst naar je ogen en laat ze zich verzachten.
 • Breng dan deze glimlach-energie naar je hart, en voel het stralend en zacht worden.
 • Hierna breng je de glimlach-energie naar een plek, gebied, of orgaan in je lichaam, waar je vaak of op het moment klachten van hebt. Glimlach dankbaar naar dit gebied, plek of orgaan in jezelf en zie het oplichten en verzachten door deze glimlach-energie.
 • Breng tenslotte de glimlach-energie weer terug naar je ogen of naar je hart, afhankelijk van wat je op dat moment prettig vindt.
 • Word je weer bewust van je ademhaling en van hoe je voeten op de vloer staan.
  Beweeg je ledematen een beetje en doe dan langzaam je ogen open.
 • Om je dag goed te beginnen zou je deze visualisatie iedere ochtend kunnen doen. Je zou hem ook ’s avonds kunnen doen, voor je naar bed gaat, om je dag mee af te sluiten.
   

  “Wie glimlacht in plaats van te tobben, is altijd de sterkste“.
  Japans spreekwoord

     Berichten gemaakt 34

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gerelateerde berichten

  Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

  Terug naar boven