Niet helemaal waar, deze titel, want als andere organen niet goed functioneren belemmert dat je soms ook heel erg.
Maar toch, als je ernstige longproblemen hebt (bijvoorbeeld chronische bronchitis of COPD), wordt wel pijnlijk duidelijk hoe belangrijk goed functionerende longen zijn voor je leven en het plezier daarin.
We kunnen lang zonder voedsel, niet zo lang zonder water en maar heel kort zonder zuurstof. Toch halen de meesten van ons maar oppervlakkig adem. Daar zijn we ons bovendien niet altijd van bewust.
Stel dat je heel vaak adem zou halen alsof je een heerlijke bloemengeur ruikt, waar je erg van geniet. En rustig en lang zou uitademen. Hoe anders zou dat zijn voor je lichaam en daarmee ook voor de “mind”!
In een ander artikel was het onderwerp “Allergieen en een verstopte neus”.
De oefeningen hieronder zijn in het algemeen goed voor je luchtwegen. Ook als je geen klachten hebt aan je luchtwegen, kun je deze oefeningen doen om klachten te voorkomen en sowieso om je goed te voelen.
De oefeningen stimuleren onder andere de longmeridiaan die verbonden is met de luchtwegen en ze zorgen ook voor een ruimer gevoel in je borstkas. Dit is op zich al heel fijn. Doe de oefeningen rustig en forceer jezelf niet. Als je je er niet lekker bij voelt, stop dan direct. Neem signalen van je lichaam serieus!
Eerste oefening
Maak van je rechterhand een losse, ontspannen vuist en wrijf hiermee over het gebied onder je linker sleutelbeen. Doe dit tot het gebied lekker warm aanvoelt, ongeveer een halve minuut bijvoorbeeld. Wrijf daarna op dezelfde manier aan de andere kant onder het sleutelbeen. Nu heb je het longgebied gestimuleerd en wat opgewarmd.
Tweede oefening
Bij deze oefening worden de long- en de dikke darm-meridiaan gestrekt (deze vormen samen een paar).
Sta rechtop met je voeten op heupbreedte. Haak achter je rug je duimen in elkaar. Hier bevindt zich het laatste punt van de longmeridiaan. Zet ook je wijsvingers tegen elkaar. Hier begint de dikke darm-meridiaan. De andere vingers hangen er ontspannen bij, daar hoef je niets mee te doen.
Buig op een uitademing rustig naar voren en houd ondertussen je armen met je vingers in deze positie gestrekt. Je knieën zijn licht gebogen.
Haal in deze houding rustig adem in je onderbuik, in het gebied onder je navel (tan tien) en kom na een paar ademhalingen weer rustig omhoog. Adem ondertussen in.
Schud je armen even los en haak dan je duimen achter je rug op de andere manier in elkaar. Herhaal de oefening nog een keer.
Derde oefening
Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en naar voren gericht. Kijk recht naar voren en ontspan je knieën en ook je schouders. Zwaai nu je armen losjes, maar wel gestrekt naar voren, tot je handen op de hoogte van je schouders zijn. Houd je vingers licht gespreid.
Laat je armen terugzwaaien en zwaai ze dan weer naar voren. Let erop dat je handen niet bij elkaar komen, ze blijven steeds evenwijdig aan elkaar zwaaien.
Je kunt beginnen met 20 zwaaien, afhankelijk van je conditie, en dit langzaam opbouwen.
Door deze oefening laat je je energie helemaal vanuit je reservoir in je onderbuik (tan tien) naar je vingertoppen gaan. Als je bent gestopt kun je een tinteling voelen in je vingers of handen. Dit wordt veroorzaakt door de verhoogde energiestroom.
Heerlijk!
Heerlijke oefeningen, vooral de laatste. Bedankt. Groetjes Ineke