Als je spijsvertering niet voldoende snel of goed werkt, voelt dat al snel heel vervelend. Een opgeblazen gevoel, misselijkheid, verstopping, buikkrampen, diarree, dit eist heel wat aandacht op. Je voelt je niet goed en niet fit, fysiek niet, maar ook emotioneel heeft dit invloed.
Bij klachten op het gebied van bijvoorbeeld de milt en de maag (het aarde-element), kun je je ook snel zorgelijk voelen en meer piekeren en
tobben. Omgekeerd heeft veel piekeren en tobben weer een negatieve invloed op de maag en de milt, waardoor hier weer eerder klachten kunnen ontstaan.
Deze keer een paar tips voor hoe je met constipatie kunt omgaan. Los van de tips is het natuurlijk in het algemeen belangrijk om tussen de maaltijden door voldoende (lauw) water te drinken, minder te eten, goed te kauwen, voldoende voedingsvezels te eten (volkoren producten) en goed te letten op voldoende groente en fruit. Wat ook stimulerend werkt voor je dikke darm, is lijnzaad of psyllium.
Het kan helpen niet alles door elkaar te eten en hier wat meer scheiding in aan te brengen. En misschien zijn bepaalde producten die je eet voor jou persoonlijk helemaal niet zo goed, ook al zijn ze in het algemeen gezond. Niet iedereen kan even goed tegen tarweprodukten of tegen veel rauwe groenten bijvoorbeeld.
Tenslotte: drink ’s morgens op je nuchtere maag 2 glazen lauw(warm) water. Drink hierna een glas lauw water, met hierin een of twee theelepels biologische appelazijn. Dit werkt verfrissend en stimulerend voor je maag.
Maar laten we ook de lichaamsbeweging niet vergeten!
Door lichaamsbeweging, zoals wandelen, hardlopen, zwemmen en yoga stimuleer je niet alleen de spieren van het spijsverteringskanaal, maar het geeft je ook de kans spanning en stress kwijt te raken. Dit kan de dikke darm blokkeren, waardoor deze zijn werk niet meer goed doet.
Buikmassage
Ga lekker op je rug liggen, met je knieën omhoog en je voeten plat op de grond. Wrijf je handen warm en leg je rechterhand op je buik en je linkerhand daaroverheen. Leg beide handen links onder de ribben. Wrijf rustig naar beneden en als je bij de heupen bent aangekomen, ga je naar rechts naar je rechterheup. Daarna weer naar boven en weer naar links.
Je maakt een langzame cirkelbeweging, bijvoorbeeld 10 keer. Niet te hard, voel hoe het voor jou prettig is. Als je ergens een pijnlijke plek tegenkomt, ga hier dan wat zachter overheen. Het beste is om dit op een lege maag te doen.
Deze massage zet de energie in de darm in beweging. Je kunt er ook opeenhopingen tegen de wand van de dikke darm mee oplossen.
Je kunt er je ademhaling bij betrekken: adem in als je aan de rechterkant omhoog wrijft, houd even je adem vast als je van rechts naar links wrijft en adem uit als je van linksboven naar linksonder wrijft. Houd je adem vast als je van links naar rechts gaat en begin dan weer opnieuw.
Eventueel kun je tijdens de massage bij de uitademing visualiseren of affirmeren dat er spanning verdwijnt of dat je dit loslaat.
Dikke darm 4 – Ontmoeting in het dal stimuleren
Dit punt is verboden voor zwangere vrouwen, tenzij de bevalling begonnen is!
Spreid je duim en wijsvinger en zet de duim van je andere hand op het vlies ertussen en de vingers op je handpalm van je gespreide hand (zie foto bovenaan). Knijp de duim en de vingers samen om stevige druk te geven in het vlies. De richting van de druk is naar het middenhandsbeentje van je wijsvinger. Geef een minuut stevige druk en adem ondertussen diep door. Doe hetzelfde dan bij de andere hand.
Stimuleer Maag 36 – Drie mijlen punt
Stimuleer maag 36. Hoe je dit kunt doen, heb ik beschreven in een eerder artikel: “Zo krijg je snel meer energie”. Dit acupunctuurpunt ondersteunt o.a. de spijsvertering en verlicht maag- en darmklachten.
Je kunt deze tips toepassen als je merkt dat je darmen trager werken, maar ook als je al lang last hebt van constipatie. Bij ernstige darmklachten uiteraard eerst de huisarts raadplegen.
“Happiness: a good bank account, a good cook, and a good digestion.”
Jean-Jacques Rousseau