Ik zag het laatst weer in de krant staan: we gooien veel te veel eten weg, wat gewoon nog zou kunnen worden gegeten. Zelf ben ik ook nogal bedacht op schimmels en andere gekleurde toevoegingen als iets een tijdje in de ijskast heeft gestaan.
Maar ik wil graag gezonde, lekkere en simpele gerechten maken waarbij je restjes creatief kunt gebruiken, dus als ik een recept tegenkom wat daaraan voldoet, ben ik al snel geïnteresseerd. Zo was het ook met dit recept, van layoga.com, dat heeft gediend als inspiratie. De melk zou je kunnen vervangen door soja-, rijst- of amandelmelk.
Ik heb het recept een keer gemaakt met overgebleven couscous en een keer met overgebleven zilvervliesrijst. De versie met couscous vonden we zelf iets lekkerder. In het originele recept wordt er quinoa gebruikt.
Nodig:
250 gr gare couscous of (zilvervlies)rijst
125 gram bloem
125 gram volkoren meel
2 eieren
snufje zout
250 ml (volle) melk
olie om in te bakken
desgewenst kaas, appel o.i.d. om tijdens het bakken op de pannenkoek te leggen
Bereiding:
Roer in een kom de bloem, het meel en het zout door elkaar. Roer in een andere kom de melk en de eieren door elkaar. Voeg de droge ingrediënten bij de natte en roer dit door elkaar. Voeg dan de gekookte granen toe en roer dit ook weer luchtig door elkaar. Laat het beslag tenminste 1 uur rusten in de ijskast.
Verhit in een koekenpan een klein beetje olie. Roer eventueel nog wat extra melk door het beslag als het te dik is. Neem een lepel van het beslag en giet dit in de pan. Bak op deze manier al het beslag op, eventueel met een vulling naar keuze.
In het originele recept worden blauwe bessen gebruikt voor in de pannenkoek en Griekse yoghurt ernaast.
Als je ze gemaakt hebt of als je een vraag hebt, laat het hieronder weten. Je reactie en je ervaringen zijn welkom!