Pijn en spanning in de nek

Regelmatig hoor ik mensen klagen over pijn in de nek of een stijve nek. Na te hebben gegoogled bleek bijvoorbeeld dat 29% van de mensen van 25 jaar of ouder nek-of ruklachten heeft die 3 maanden of langer duren. Dat is behoorlijk veel! De meesten van ons weten vast wel uit eigen ervaring hoe vervelend pijn in de nek kan zijn, ook al heb je er misschien maar een paar uur last van!
 
 
 
 

Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor de pijn en spanning in de nek. Een daarvan heeft te maken met stress. Stressgevoelens kunnen zich nog wel eens vastzetten in het gebied van de schouders en de nek. Maar ook boosheid, irritatie, ongeduld en frustratie kunnen een rol spelen bij nekklachten.
 

Als je wilt weten of dit bij jou ook het geval is, ga dan de volgende keer dat je deze gevoelens hebt, eens na waar je het voelt in je lichaam. En als je het op dat moment niet zo gemakkelijk kunt voelen, maar je hebt die zelfde avond bijvoorbeeld wel een stijve nek, dan zou je dat ook als een aanwijzing kunnen zien.
 

Wat kun je zelf doen om de pijn en spanning in de nek te verlichten en/of ergere klachten te voorkomen? Behandel bij jezelf acupressuurpunten, die deze spanning kunnen verlichten. Enkele van deze acupressuurpunten helpen ook bij slapeloosheid. Hieronder vind je er één.
 

Acupressuurpunt Blaas 10 (Hemelse Pilaar)
Zit rechtop op een stevige stoel of kruk, met je voeten plat op de grond. Breng je aandacht omlaag naar je zitbotjes op de stoel en verder naar beneden naar je voeten op de grond. Energie volgt gedachte en door je aandacht naar beneden te richten, wordt het al wat makkelijker om de nek te ontspannen. Krom je vingers een beetje en zet ze op de dikke spieren op de achterkant van de nek, vlak onder de schedelbasis (zie foto). Geef tamelijk stevige druk en beweeg je hoofd een minuut langzaam op en neer om dit punt te stimuleren. Adem in als je je hoofd naar achteren laat komen en adem uit als je je hoofd weer naar voren laat komen.
 

Je kunt dit punt ook gebruiken als je een stijve nek hebt vanwege kou.
Het is een tevens goed punt om de hersenen te verhelderen; het kan je ook helpen bij hoofdpijn of een duf gevoel in je hoofd.
 

Oefening voor de nek
Strengel je vingers achter je hoofd in elkaar en laat je hoofd door het gewicht van je handen naar voren hangen. Je ellebogen houd je losjes naast elkaar. Adem diep in terwijl je je hoofd omhoog en naar achteren beweegt. Ondertussen gaan je armen ook uit elkaar. Adem uit en laat je hoofd weer naar voren hangen, met je ellebogen weer dichter bij elkaar. Doe dit 1 of 2 minuten en laat je handen dan een tijdje in je schoot rusten, met de schouders zo laag mogelijk.

 
Een andere oefening die je kunt doen, kun je vinden bij een artikel over gespannen schouders. Dan behandel je bij jezelf galblaas 21 (Schouderbron).

 
Je kunt deze oefeningen een paar keer per dag doen, gedurende een paar minuten. Heerlijk als je zo tijdelijke en chronische spanningen in het gebied van je nek kunt verlichten!
 

Stress is the trash of modern life — we all generate it but if you don’t dispose of it properly, it will pile up and overtake your life. ~Terri Guillemets
 

Als je wilt leren hoe je bij jezelf acupressuur kunt toepassen om beter in te slapen en door te slapen, volg dan eens de workshop “Sleep Wellness” . Hier leer je hele aangename oefeningen en acupressuurpunten die je daarvoor kunt gebruiken. Zonder ontspanning geen goede slaap, dus de oefeningen werken ook heel goed als je je niet goed kunt ontspannen.

 
 Berichten gemaakt 34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven