Gefermenteerde groenten bevatten grote hoeveelheden goede darmbacteriën (waaronder lactobacillus).
Het fermenteren van groente is niet moeilijk en zo heb je altijd een voorraadje in huis om bijvoorbeeld te verwerken in een salade.
Nodig:
1 venkel, in stukjes gesneden
2 eetlepels Keltisch zout
Appelazijn
Bereiding:
Roer het zout door de venkel en doe dit in een wekpot. Duw het stevig aan. De venkel moet in ieder geval 2 cm onder de rand zijn (of meer; bij mij is de pot halfvol).
Vul de pot nu voor 55% met appelazijn en doe er voor de rest water bij. Zorg dat de groente goed onder het vocht zit. Zet minimaal 6 dagen weg op kamertemperatuur.
Alternatief:
In het oorspronkelijke recept stond dat je er ook nog 2 geperste teentje knoflook bij kon doen, 2 eetlepels groene kruiden en wat komijn- en cayennepoeder. Ik heb dit weggelaten omdat het me niet aansprak, maar misschien heb jij er wel zin in.