Dit heerlijke, makkelijke, gezonde recept komt uit Japan. Ik vond het in een kookboek “De Japanse keuken”, waar ik sowieso erg veel leuke recepten in zag.
Voor dit recept heb je een vijzel nodig. Een Japanse vijzel (suribachi) is anders dan die van mij, maar dat mag de pret niet drukken en het ging er heel goed mee.
Een keukenmachine of blender zou ook kunnen, maar ik vind een vijzel wel zo handig vanwege de kleine hoeveelheid. In het oorspronkelijke recept werden trouwens walnoten gebruikt, maar die had ik niet en het was erg lekker geworden met de cashewnoten.
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 7 minuten
Voor 4 personen
Nodig:
500 gr sperziebonen, gedopt
ca 2 eetlepels miso* (afhankelijk van je smaak)
ca 2 eetlepels mirin**
1/2 teentje knoflook, gepeld en geperst
20 gr cashewnoten
Kook de sperziebonen ongeveer 7 minuten, tot ze beetgaar zijn en giet ze af. Bewaar een eetlepel van het kookvocht. Meng intussen alle andere ingrediënten in een vijzel tot een pasta. Roer dit samen met eetlepel kookvocht door de sperziebonen.
* Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen, rijst of gerst. De pasta is rijk aan eiwitten en dus heel geschikt voor vegetariërs. Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van het graangewas dat de basis vormt. Het blijft in een goed afgesloten pot een paar maanden goed in de ijskast. Ik zelf gebruik altijd de miso van bruine rijst. Miso is te koop bij natuurvoedingswinkels of Aziatische supermarkten.
** Mirin (rijstwijn) is heel zoet en stroperig en is alleen geschikt als kookwijn. Het kan niet worden gedronken. Enkele druppeltjes geven het gerecht een zoetige smaak en sauzen een mooie glans. Ter vervanging kun je een mengsel van sake en suiker gebruiken (ongeveer 2 eetlepels sake en 1 eetlepel suiker in plaats van 3 eetlepels mirin).
Heb je vragen of tips, plaats ze dan hieronder, het is altijd handig om de ervaringen van anderen met een recept te lezen!