Tips tegen gewrichtspijn


 
Heb jij last van je gewrichten? Pijn of een vervelend gevoel in je schouders, ellebogen, heupen of knieën? Met pijn opstaan of overdag last hebben van gewrichtspijn, daar word je natuurlijk niet blij van.
 
 
 
 
 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) horen de gewrichten bij het Houtelement en bij de Galblaas. “Ja en”, zou je kunnen denken. Maar bij het Houtelement, waar de Lever en Galblaas bij horen, zijn het vrij kunnen stromen van de energie en de flexibiliteit juist zo belangrijk.
 

Hoe is het wat dat betreft met jouw flexibiliteit? Hoe flexibel sta je in het leven? Hoe vrij kan jouw energie stromen? Of is er ergens te veel spanning, waardoor er juist problemen in de gewrichten ontstaan? Of is er al zo lang sprake van spanning, dat het uiteindelijk uitmondt in slijtage? Wat is eigenlijk het signaal dat je lichaam je wil geven?

 
Als we het alleen bij de fysieke pijn en het ongemak houden, dan geven de cliënten die ik ervoor behandel vaak aan dat ze er zo moe van worden en ook zo chagrijnig. Ze krijgen van de arts te horen dat er niet veel aan te doen is, maar ondertussen gaat het met de pijn en het ongemak niet beter, ongeacht wat de oorzaak is. Herken jij dit ook?

 
Dus toen ik in het boek “Yoga in your hands” van Gertrude Hirschi een mudra (handpositie) tegenkwam voor gewrichten, leek het me leuk om die op de website te plaatsen, zodat meer mensen deze kunnen uitproberen. Hier is hij:

 
Mudra voor de gewrichten

 
Ter voorbereiding: ga rustig zitten, met beide voeten stevig en plat op de grond. Zet het puntje van je tong precies achter je voortanden en probeer je ademhaling naar je buikgebied te brengen. Zet van je rechterhand de duim en de ringvinger tegen elkaar en zet van je linkerhand de duim en de middelvinger tegen elkaar (zie foto).

 
Deze mudra brengt de energie in je gewrichten in evenwicht. Gertrude Hirschi raadt aan om deze mudra te doen als het nodig is, of 4 keer per dag 15 minuten. Je zou dit bijvoorbeeld voor de televisie kunnen doen, of als je met het openbaar vervoer reist.

 
Het hangt er natuurlijk van af wat de achterliggende oorzaak is van je gewrichtspijn, maar als je er erge last van hebt, is het natuurlijk de moeite waard om je gewrichten energetisch in balans te brengen.
 

Oefening voor de gewrichten
 
Daarnaast is er een andere hele goede oefening voor je gewrichten. Die kun je natuurlijk ook doen als je geen last hebt van je gewrichten. Je houdt ze zo wel lekker soepel…

 
Je ligt op je rug op de grond en je brengt je benen en armen alle vier verticaal omhoog. Schud dan eerst rustig de handen en de voeten om ze te ontspannen. Maak dan langzaam rondjes met je polsen en je enkels, bijvoorbeeld 5 x de ene kant op en daarna 5 x de andere kant op. Let er wel op dat je tijdens het draaien je polsen en enkels los en ontspannen houdt. Maak eventueel daarna nog grote cirkels met je armen en benen. Tenslotte kun je je armen en benen ook nog een paar keer buigen en strekken. Dit alles natuurlijk rustig, zonder jezelf te forceren. Luister goed naar je eigen grenzen hierbij.

 
Als je daarna je armen en je benen alle vier tegelijk nog eens goed losschudt, is dat ook heel goed voor de circulatie van het lymfevocht in je lichaam.

 
Andere oefeningen

 
Er zijn ook hele aangename oefeningen voor specifieke gewrichten. Die voor schouders, ellebogen en polsen heb ik beschreven in mijn (gratis) Ebook (zie rechtsboven). Binnenkort zal ik ook voor heupen, knieën en enkels oefeningen beschrijven, dus houd de website in de gaten.

 
Ik ben benieuwd naar je mening of je ervaring met de mudra en de oefening. Laat je het me s.v.p. weten? Ik wil je namelijk graag die informatie geven waaraan jij behoefte hebt en op de manier die je prettig vindt. Je kunt ook aangeven of je bijvoorbeeld liever een blogpost hebt of een videoblog.

 
Schrijf het in het commentaarveld hieronder.

 

“Much of your pain is the bitter potion by which the physician within you heals your sick self.”
 
Khalil Gibran

 
P.S. Deel dit artikel met je netwerk, zodat ook zij kunnen profiteren van de informatie.
 Berichten gemaakt 34

6 gedachten over “Tips tegen gewrichtspijn

  1. Ik heb me aangemeld voor de nieuwsbrief, maar heb het berook met oefeningen niet ontvangen. Wat is er mis gegaan? Heb ik iets niet goed gedaan?? Graag zou ik aan de slag willen met de oefeningen…

    Hartelijke groeten,
    Annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven