Wil jij ook meer rust in je hoofd?

Laatst verzuchtte iemand tegenover me in de trein: “Ik word gek van al die gedachten in mijn hoofd, kon ik het hierboven maar eens stilzetten!”

Bij het mediteren of ’s nachts valt het mensen vaak op dat de gedachten maar blijven komen. Dan zou een knop om dit uit te zetten wel handig zijn!

Want als je bijvoorbeeld mediteert, wil je helemaal niet dat je gedachten maar over elkaar heen blijven buitelen. Ook als je je ergens op wilt concentreren of als je ’s avonds met een rustig hoofd naar bed wilt, is het fijn als je weet wat je kunt doen om die innerlijke rust te vinden.

Als je er niet zelf de controle over neemt, blijf je een “slachtoffer” van al die activiteit in je hoofd.

Wil je ook “baas in eigen hoofd” zijn? Lees dan hier verder.

Hieronder vind je twee tips die je helpen om de “knop om te zetten”. Met als voordelen boven een greep in het medicijnkastje: het kost je niets, het helpt snel, je kunt het vaker doen als het nodig is en je hebt geen bijwerkingen.

De eerste tip

Denk bijvoorbeeld aan hoe je voeten op de vloer staan en hoe je met je zitbotjes op de stoel zit. Besteed aandacht aan het gevoel hierbij. Vraag jezelf af: is het gewicht gelijkmatig verdeeld over mijn voeten? Hoe is mijn gewicht verdeeld over mijn zitbotjes?

Terwijl je hierbij stilstaat, ontspan je je schouders. Het is eigenlijk opvallend, dat als je tegen jezelf zegt dat je je schouders moet ontspannen, dat ze bijna altijd nog wel wat verder kunnen ontspannen.

Ondertussen haal je diep adem in je buik. Zo’n 3 cm onder je navel zit een gebied dat in het Oosten tan tien (spreek uit tan tjen) wordt genoemd. (Dit betekent hemels veld, of verbindingspunt voor spirituele energie.) Hier kun je je op richten bij je in- en uitademing.

Door je aandacht naar je voeten, je zitbotjes en je buik te richten, kun je je energie naar beneden verplaatsen, weg van je hoofd.

De tweede tip

Tekening gezicht met acupressuurpunten voor rust in je hoofd Als je achter je bureau zit of aan tafel, zet dan zachtjes je wijsvinger en je middelvinger tegen je voorhoofd aan (zie illustratie). Op je voorhoofd, recht boven je pupil, ongeveer een duimbreedte boven je wenkbrauw, zit een acupressuurpunt dat je goed kan helpen bij het tot rust brengen van je denken. Het is wel belangrijk dat je je vingers ZACHT op deze punten zet. Laat ze maar gewoon rusten tegen je voorhoofd. Je ellebogen steunen op de tafel of het bureau.

Je duimen zet je tegelijkertijd op het midden van de spier op je wang. Deze spier spant zich als je je kiezen op elkaar duwt. Zie het onderste punt op de illustratie.

Blijf zo gerust een tijdje zitten, en voel het rustig worden in je hoofd. Ondertussen adem je rustig in je buik.

Hoe werkt dit voor je?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Ik zou het leuk vinden als je een reactie geeft, zodat we er allemaal voordeel van kunnen hebben!

Berichten gemaakt 34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven