Yin en yang en kalknagels

Heb jij wel eens een kalknagel gehad of heb je er op dit moment last van?
 

Dan ben je één van de vele mensen die wel eens een kalknagel heeft gehad. Toen ik keek wat Wikipedia heeft staan over kalknagels, zag ik:

“Een kalknagel is een aandoening van de nagel waarbij deze eruit ziet alsof hij van kalk is gemaakt. Hij is dikker, stugger en breekbaarder.
 
Globaal zijn er twee oorzaken mogelijk: bij slechte bloedvaten is de aanmaak van de nagel dusdanig gestoord dat deze het kalknageluiterlijk kan krijgen.
 
Meest voorkomend is echter onychomycose, een invasie van schimmel in de nagel die moeilijk weg te krijgen is. De nagel kan in zijn geheel worden verwijderd, of iemand moet gedurende de totale tijd die nodig is om een nieuwe nagel te laten groeien medicatie tegen schimmels gebruiken. Dit kan wel 6 – 9 maanden duren. Behandeling is echter meestal niet noodzakelijk, een kalknagel is in de eerste plaats een “cosmetisch probleem.”

 
Cosmetisch of niet, het is een heel vervelende en hardnekkige kwaal en in de zomer staat het ook niet leuk, bijvoorbeeld als je open schoenen of slippers aan wilt. Op internet kun je allerlei tips vinden ertegen, dus voor veel mensen (waaronder ikzelf) is het toch iets waar je wel vanaf wilt. Maar hoe?
 

Het chemische middel dat ik had gebruikt, hielp bij mij niet en ik had geen zin meer om nog meer te experimenteren met dit soort middelen. Bovendien vind ik dat het mogelijk moet zijn een kalknagel met natuurlijke middelen weg te krijgen. Echter, azijn en teatree olie hielpen ook niet.
 

Je kunt het principe van yin- en yangenergie natuurlijk ook toepassen op kalknagels. Met enig logisch nadenken kwam ik uit op het volgende: een schimmel gedijt goed in het donker, waar het vochtig is. Dit is een situatie waarbij de yinenergie overheerst. Fel licht, ventilatie en hitte (een situatie waarin de yangenergie dominant is), zoeken ze niet op.
 

Dus hoe kun je het klimaat op je voet en/of je teen schimmelonvriendelijk maken?
 

Door licht, ventilatie en hitte “toe te voegen” (yangenergie) …..
 

Hier bestaat een heel handig apparaat voor, namelijk de FÖHN!
 

Ik heb mijn kalknagel een paar weken lang twee keer per dag een paar minuten geföhnd, daarbij de nagelhoek zeker niet vergetend. Daarna deed ik er in het begin dan nog wat teatree olie op. Al snel zag ik dat de nagel anders werd: gladder en het geïnfecteerde deel viel er vanzelf af. Nog een tijdje volgehouden en nu: nieuwe nagel, glad, roze en niets mee aan de hand!
 

Ik kan je dit zeker aanbevelen, maar pas natuurlijk goed op met de föhn. Zet hem niet op de warmste stand en houd hem op ongeveer 20 cm van je voet. Als je huid er wat droger van wordt, föhn dan minder lang of heet of houd de föhn verder weg. Luister hierbij goed naar je gevoel en je lichaam.
 

Uiteraard is dit verhaal geen vervanging voor regulier medisch advies en behandeling. Raadpleeg je huisarts voor je klachten. Het is gewoon mijn eigen ervaring waarvan ik aanneem dat het anderen kan helpen.
 

Als je nu met föhnen zou beginnen, heb je een grote kans dat je in de zomer van 2013 weer mooie nagels en tenen hebt!
 

Heb je zelf een goede tip en wil je die doorgeven?
 

“Eenvoud is levende schoonheid.”

Inayat Khan

 Berichten gemaakt 34

Eén gedachte over “Yin en yang en kalknagels

  1. Hoi Franka,
    gelukkig heb ik hier nooit last van gehad, maar ik heb nog wel een tip voor het gebruik van je föhn en droge benen/voeten.
    Je kunt je heel goed vooraf insmeren. Dit beschermt alvast een beetje. Dit werkt overigens ook heel goed tegen heet water gebruik met afwassen. (Je bent niet beschermt tegen het hete, maar wel tegen uitdrogen!)
    Groet, Méline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven