Zorg voor je hart

Ons hart heeft het niet altijd even makkelijk. Er is veel te doen, we zijn druk bezig, geen tijd voor onszelf, snel een snack tussendoor, een glas wijn aan het eind van de dag is onze ontspanning…..

Herken je dit?

Het hart doet 24 uur per dag zijn best je te ondersteunen, maar wat doe jij voor je hart en daarmee voor jezelf?

Volgens de Chinese filosofie komen alle emotionele spanningen en indrukken uiteindelijk terecht bij je Hart. Positief of negatief, het heeft allemaal impact.

Gelukkig bestaat er ook een Hartbeschermermeridiaan. Een van de functies hiervan is het Hart beschermen tegen emotionele spanningen en indrukken. Maar wil deze meridiaan “goed in vorm blijven”, dan zul je er zelf ook iets aan moeten doen.

Als je een emotionele periode doormaakt, om wat voor reden dan ook, dan kun je een aantal dingen voor jezelf doen om de spanning te verminderen. Spanningen die zich bijvoorbeeld in het gebied van je hart of in je borst ophopen, kun je op deze manier loslaten.

Je voelt je direct beter, maar het is natuurlijk ook op lange termijn gezond voor je als het hartgebied en het borstgebied ontspannen zijn.

Eerste ontspanningsoefening

Op het midden van je borstbeen, op de verbindingslijn tussen de tepels, bevindt zich een belangrijk acupressuurpunt met een mooie naam: Zee van rust. Geef met alle vingers van een hand zachte druk op dit acupressuurpunt op het midden van je borstbeen. Ondertussen adem je een tijdje langzaam en diep door. Probeer het gebied onder je vingers te ontspannen.

Dit verlicht nervositeit, verdriet, spanning op de borst, depressiviteit en andere emotionele spanningen. Dit acupressuurpunt kan overigens best gevoelig zijn, dus pas zachte druk toe. Eventueel kun je je andere hand op je buik onder je navel leggen (op het gebied wat “tan tien” genoemd wordt).

Nog een oefening

Je kunt ook heel gemakkelijk een deel van de hartbeschermermeridiaan bij jezelf behandelen en daarmee ontspannen. Dit is een van de oefeningen die beschreven staan in het gratis Ebook, dat je krijgt toegestuurd als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief.

Bij de Do-In yogalessen besteden we ook regelmatig aandacht aan het in balans brengen van het hartgebied en de meridianen die hierbij horen.

Leg een onderarm op het bureau of de tafel met de binnenkant van je arm naar boven gericht. Leg je andere onderarm op de pols en leun op je liggende onderarm. Hierna “wandel” je naar de elleboog toe, steeds leunend op je onderarm. Hierna wissel je van arm en herhaal je de oefening.

Deze oefening werkt heel ontspannend op de hartbeschermermeridiaan en is heel effectief als je je gespannen voelt of nerveus bent.

Heb jij ontspanningstips die je wilt delen?

If your heart is a volcano, how shall you expect flowers to bloom?
Khalil Gibran

Berichten gemaakt 34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven